Güncel

9 Köy için planlanan projeye durdurma

İzmir: İzmir’in 3 ilçesinin 9 köyünü kapsayan büyük RES projesine Danıştay’dan “Yürütmeyi Durdurma” kararı çıktı.

126 tribünlük en büyük RES projesi olarak düşünülen ve Bakanlar Kurulu’nun “acele kamulaştırma” kararı Danıştay’ın ”yürütmeyi durdurma” kararına takıldı.

Çınardibi köylülerinin yaptığı başvuru üzerine Danıştay 6. Daire, acele kamulaştırma için “olağanüstü koşullar” görmeyip yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Proje, Bayındır, Torbalı ve Kemalpaşa ilçelerine bağlı, Osmaniye, Balcılar, Dernekli, Bayramlı, Osmanlar, Dağteke, Çamlıbel, Çınardibi, Kamberler köylerini kapsıyor. Bu alanda köylülerin yıllardır yetiştirdikleri üzüm ve kiraz bahçelerinin yanı sıra, orman alanları da var.

Konuya dair “Doğal güzellikteki 9 köyü ahtapot gibi saran bir proje. Köylülerin tüm yaşam koşullarını, olumsuz anlamda değiştirecek geriye götürecek bir projeden söz ediyoruz. 126 türbin kurulacak ama bu başlangıç için. Kurulmaya başladıktan sonra muhtemelen kapasite artırımına gidilerek bu sayı daha da yükselecek. Projeye, köylerin 700 metre yakınına kadar gelecek türbin direklerinden söz ediyoruz. Yüz metre uzunluğundaki kanatlar döndüğü zaman, buralar için hem yaşam hem de psikolojik etkileri olacak. Çınardibi köyü tamamen türbinlerle kapanacak. Bizler bunun için mücadele ediyoruz” şeklinde açıklama yapan Av. Hande Atay ile telefonla bir görüşme yaptık.

“Köylülerin birlikte verdikleri mücadelenin bir sonucu”

Atay, ilk olarak projenin Çınardibi Köyünde Temmuz 2014’te gündeme geldiğini belirterek, bu proje ile köy ikiye ayrılmış olacağını ve daha önemlisinin köylülerin kiraz ve üzüm bahçelerini parçalayacağını dile getirdi.

Atay, Çınardibi Köylülerinin bağ, bahçelerini ve yaşam alanlarını korumak amaçlı mücadele söz birliği yaptıklarını, 50-60 köylünün tek bir sözle mahkemeyi açtıklarının, verilen durdurma kararında bunun etkili olduğunu sözlerine ekledi.

Atay “Ormanlar için tehlike devam ediyor”

Atay Çınardibi’nin bir Pomak Köyü olduğunu, “acele kamulaştırma” kararında böylesi bir ayrıntının da etkili olduğu belirterek, Danıştan’dan çıkan bu kararının kısmı bir koruma sağladığını “İmar Planlarını Durdurma” ve “ÇED gerekli değildir” raporu da iptali için davaların sürdüğünün, hukuki süreçin devam ettiğini söyledi. Av. Atay, Özellikle İzmir’in Güneydoğu Ormanları için tehlikenin devam ettiğine işaret etti.

Atay, bir Yırca, bir Urla yaşanmaması için tüm İzmirlilerin ormanlarını koruması gerektiğini sözlerine ekleyerek kamuoyuna destek çağrısı yaptı.

Çınardibi’nde Türkleştirilmeye çalışılan Bulgaristanlı Pomaklar

Atay’ın Çınardibi köyünün bir Pomak köyü olduğu dile getirmesi vesilesi ile köy hakkında kısa bir araştırma yaptık.

Çınardibi köyü bir Pomak Köyü, Pomaklar Pomakça konuşan Bulgarlardır.

Pomak, Balkanlarda Pomakça konuşan Müslümanlara verilen isimlerden birisidir. Pomak ismi Bulgarlar tarafından verilmiştir. Köyün tamamı Pomaklardan oluşmaktadır ve halende Pomakça konuşulmaktadır.

1900’lü yılların başında Bulgaristan’dan göç ederek İzmir’in Bayındır İlçesi’ne bağlı Çınardibi Köyü’ne yerleşen Pomaklar, tüm asimilasyon politikalarına ve 100 yıldan fazla bir zaman geçmesine rağmen gelenek ve görenekleri ile yaşam biçimlerini hala muhafaza eden köy halkı ile Bulgaristan’dan gelen soydaşlarının buluşmasında duygusal anlar yaşandı.  

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu