Güncel

JİTEM 22 kişiyi öldürdü, suçu sabit bulunamıyor

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde JİTEM tarafından 1992-1996 yılları arasında 22 kişinin kaçırılarak öldürülmesine ilişkin 9 sanığın yargılandığı davada cumhuriyet savcısı JİTEM üyeleri için beraat istedi. Ayrıca JİTEM’in gerçekleştirdiği bazı infazlar ile terör örgütü kurma, yönetme ve üyesi olma suçları yönünden davanın zamanaşımı süresinin dolduğu gerekçesiyle düşürülmesi istendi.

Mardin’den 2015’te “güvenlik” gerekçesiyle Ankara’ya taşınan davanın 17. duruşması Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Sanıklar dönemin Diyarbakır İl Jandarma Komutanı emekli Albay Eşref Hatipoğlu ile Albay Hasan Atilla Uğur, Jandarma Komando Bölük Komutanı Ahmet Boncuk, Başçavuş Ünal Alkan ile köy korucuları Abdurrahman Kurğa, Mehmet Emin Kurğa, Ramazan Çetin, Mehmet Salih Kılınçaslan ve İsmet Kandemir’in katılmadığı duruşmada taraf avukatları hazır bulundu.

JİTEM’in katlettiği insanların yakınlarının avukatı Erdal Kuzu, daha önceki duruşmalarda mahkemeyi reddettiklerini anımsatarak, “Mahkemeye güvenmediğimizi defalarca dile getirdik. Dosya buraya 2015’te geldi. 4 yıldır burada yargılama faaliyeti yapmıyorsunuz” ifadesinde bulundu. Kuzu, “Somut olarak kanıtlar oluşturulmuştur. Kemikler bulundu. Ve JİTEM’in bütün suçları ortaya çıkarılmıştır. JİTEM cinayet örgütünün varlığı netleşmiştir. Bu dava geçmişe yönelik yüzleşme davasıdır. Ama Türkiye’deki tüm kamu davalarında olduğu gibi bir cezasızlık politikasıyla karşı karşıyayız” dedi.

Yaşananların “devletin zulmü” olduğunu söyleyen Avukat Erdal Kuzu’nun sözleri, mahkeme başkanı tarafından kesilerek “Devlet zulmü diyemezsin” dedi. Kuzu ise “Kelimelere takılmayalım. Devlet adına çok fazla zulüm yapıldı” yanıtını verdi.

Karşılıklı beyanların ardından duruşma savcısı, esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Mütalaada, 8 maktul yönünden sanıklar hakkında tasarlayarak adam öldürme suçundan açılan davanın 20 yıllık zamanaşımı süresinin dolduğu gerekçesiyle düşürülmesi talep edilirken, bazı sanıklar yönünden silahlı terör örgütü kurma, yönetme ve üye olma suçlarından da zamanaşımı süresinin dolduğu kaydedildi. Hatipoğlu ve Uğur hakkında da terör örgütü kurma ve yönetme suçundan, sanıkların eylemleri gerçekleştirdiğinin sabit olmadığı gerekçesiyle beraatı istenen mütalaada, zamanaşımı süresi dışında kalan 8 cinayet için ise yine dosya kapsamında suçun sabit olmaması nedeniyle beraat istendi. Duruşma 9 Eylül’e ertelendi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu