Güncel

Cumartesi Anneleri | Kayıplarımızı aramaktan vazgeçmeyeceğiz!

Cumartesi Anneleri eyleminin 743’üncü haftasında Cizre’de 25 yıl önce gözaltında kaybedilen Ahmet Üstün’ün akıbeti soruldu

İstanbul: Gözaltında kaybedilen çocuklarını arama talebiyle başlatılan ve 25’inci yılını geride bırakan Cumartesi Anneleri eylemi, bu haftada Galatasaray Meydanı’nın abluka altında olmasından dolayı İnsan Hakları Derneği’nin(İHD) önünde yapıldı. Bu haftaki eyleme HDP milletvekilleri Hüda Kaya, Zeynel Özen ile birlikte CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da destek verdi.

Bu haftaki eylem 25 yıl önce JİTEM tarafından gözaltında kaybedilen Ahmet Üstün şahsında yapıldı. Eylemde basın açıklamasını okuyan Maside Ocak gözaltında kaybetmelere sebep olanların ve kayıp akıbetlerinin açığa çıkarılmasının zorunluluğunu vurgulayarak “Bu hakkın sağlanması devletin hem kaybedilenlerin ailelerine hem de topluma karşı bir yükümlülüğüdür. Devlet, uluslararası hukuktan kaynaklanan bu yükümlülüğünü yerine getirmiyor” dedi.  Bu hakkın devlet tarafından tanınmadığını da dile getiren Ocak bu nedenle 743 haftadır adaletin sağlanmadığını belirtti.

Açıklamada, 743’üncü haftada Ahmet Üstün’ün akıbeti için toplandıklarını belirten Ocak, 1995 yılında 25 yaşındayken kaybedilen Ahmet Üstün için de adaletin sağlanamadığını vurguladı. Dönemin JİTEM’i tarafından gözaltına alınan ve kaybedilen Ahmet Üstün için savcıları hareket etmeye çağıran Ocak “Savcıları kanuni görevlerini yerine getirmeye çağırıyoruz. Ahmet Üstün’ün ve tüm kayıplarımızı unutturulmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Son olarak kendilerine 44 haftadır yasaklanan Galatasaray Meydanı’ndan vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Ocak açıklamasını sonlandırdı.

Ahmet Üstün kimdir?

25 yaşındaki Ahmet Üstün Cizre’de yaşıyordu. 1994 yılının Nisan ayında gece saat 23.00 sularında, silahlı kişiler üç araçla Üstün Ailesi’nin Cudi Mahallesindeki evine geldi, “İfade verip serbest bırakılacak” diyerek Ahmet Üstün’ü gözaltına aldı.

Ertesi gün baba Mehmet Üstün tabura gidip oğlunu sordu. Taburdaki görevliler Ahmet’in ifadesinin alındığını, daha sonra mahkemeye çıkartılacağım söyledi. Bunun üzerine Mehmet Üstün ikinci gün savcılığa gitti. Orada da oğlunun serbest bırakıldığı, evine gidip beklemesi söylendi. Ancak Ahmet Üstün bir daha evine gelemedi.

Baba Mehmet Üstün oğlundan haber almak için bölgede JİTEM’le birlikte çalışan birine ulaştı ve para karşılığında oğluyla ilgili bilgi almak istedi, Ödeme yaptığı kişi on gün sonra kendisine; Ahmet’in üç gün gözaltında tutulduktan sonra öldürüldüğü bilgisini verdi.

Ahmet Üstün’ün kayınpederi gözaltı işlemini gerçekleştiren ekipte yer alan JİTEM mensubu Abdulhakim Güven’e ulaştı. Güven ona damadından umudunu kesmesini ve onu beklememesini söyledi. A.P isimli tanık; “Üstün’ü Cizre Garnizon Komutanlığı’nda işkencede gördüm, onu işkenceye götürdüklerinde adını defalarca duydum. Ben yaşanan vahşete tanık oldum.” diyerek yaşananları kamuoyu ile paylaştı.

Üstün ailesi 2000 yılında avukatları Tahir Elçi aracılığıyla tekrar savcılığa şikayette bulunup, JİTEM davası kapsamında ifade verdi.

Bugüne kadar maddi gerçeği açığa çıkartacak, failleri cezalandıracak bir yargısal faaliyet gerçekleşmedi. 25 yıldır Fadile Üstün’ün “Oğlumun öldüğünü biliyorum. Bir anne olarak oğluma kavuşmak, mezarının başında dua etmek istiyorum” talebi karşılıksız bırakıldı.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu