GüncelMakaleler

ÇEVİRİ | Hem büyük tekelci burjuvazi, hem de kırsal burjuvazi, Hindistan’da protestocu çiftçilerle bir ittifaka karşı!

Devrimci güçler, hem zengin çiftçilerden hem de büyük tekelci burjuvaziden kendisini ayıran, bağımsız bir işçi sınıfı tavrı oluşturmalıdır.

26 Kasım 2020’de Hindistan’da yaklaşık 250 milyon kişi bir günlük greve gitti ve bu, bazıları tarafından “tarihteki en büyük genel grev” olarak ilan edildi. Grev, çalışma yasalarındaki değişikliğe bir yanıttı.

Daha önceden 100’den fazla işçi çalıştıran fabrikaların işten çıkarmalardan önce devlet onayını almaları gerekiyordu, ancak yapılan değişikliklerle işçileri istedikleri gibi işten çıkarma yetkisi verildi.

Bu “genel grevi”, 1919 Seattle Genel Grevi veya 1905’te Çarlık Rusya’sını ele geçiren genel grevler dizisi gibi tarihsel genel grevlerden ayıran önemli bir ayrıntı mevcut: Hindistan’daki 26 Kasım 2020 tarihindeki Genel Grev, önceden tek bir gün olarak belirlenmiş süresiyle burjuvaziye karşı antagonist sınıflar arasındaki güç ilişkilerini dönüştürebilen gerçek bir militan hamleden çok “Kasım ayında 1 Mayıs”a benziyordu. Aslında, böylesine sınırlı ve törensel bir karaktere sahip “genel grevler”, sonuçta işçilerin sorunlarını dağıtmak için emniyet sibobu görevi görür.

Grev, çeşitli siyasi partiler ve sendikaların yerel koalisyonları tarafından düzenlenmişti. Greve katılanların en ileri görüşlü ve militan kesimleri, “İşçi sınıfının kıymetli silahını böylesine törensel bir şekilde israf etmeyelim, işçi sınıfının militan grevi için çalışalım!” sloganını attılar.

İşçilerin greviyle neredeyse aynı zamana denk gelecek şekilde binlerce çiftçi, ülkenin başkenti Yeni Delhi’de bir araya geldi. Hala sürmekte olan çiftçilerin protestosu, faşist Modi hükümeti tarafından Haziran 2020’de kabul edilen üç tarım yasasına bir cevaptır.(…)

  1. Çiftçilerin Ürün Satışı ve Ticaret (Teşvik ve Kolaylaştırma) Yasası. Bu yasa, tarımsal ürün ticaret alanlarının hükümet pazarlarına dair olan kapsamını, “herhangi bir üretim, tahsilat ve toplanma yerine” genişletir.
  2. Sözleşmeli çiftçilik için yasal bir çerçeve sağlayan, yani çiftçilerin alıcılarla önceden düzenlenmiş sözleşmelere girmesine izin veren ve şirketlerin doğrudan sözleşmeli çiftçiliğe girmesine izin veren Fiyat Güvencesi ve Çiftlik Hizmetleri Yasasına İlişkin Çiftçilerin Güçlendirilmesi ve Korunması Anlaşması.
  3. Tarımsal ürünlere herhangi bir istifleme limiti konulmasının fiyat artışına dayalı olmasını gerektiren Temel Mallar (Değişiklik) Yasası. Bu yasa, temel malların stoklanmasına ilişkin bir sınırlama getiren 1955 Temel Emtia Yasasını yürürlükten kaldırmaktadır.

Çiftçilerin protestosunun, grevci işçilerin ortaya attığı taleplerden farklı, kendine has talepleri ve şikayetleri var. İki hareket birbirine karıştırılmamalı ve aynı şey olarak görülmemelidir(…)

“Sol” yorumcuların kafa karışıklığı, “çiftçi” kelimesinin kendisinin Hindistan’da kapitalist tarımsal üretimi oluşturan gerçek sınıf ilişkilerini gizlemesinden kaynaklanıyor ve bazı durumlarda mümkün hale geliyor. Tüm çiftçiler aynı çıkarlara sahip değildir veya aynı sınıfa mensup değildir. Bihar’da 0,25 hektara sahip olan ve elde ettiği mahsulü daha büyük bir komşu çiftlikte çalışarak –ya da şehre göç edip bir fabrikada çalışarak- kazandığı ücrete az bir ek olarak kullanan yoksul bir köylü ailesi ile Pencap’ta 20 dönümlük mahsulünü hasat etmek için göçmen işçi çalıştıran zengin bir kapitalist çiftçi aynı çıkarlara sahip değildir.

Kapitalizm, kırsal kesimde sınıf farklılaşmasına yol açar. Şunları birbirinden ayırt etmeliyiz:

– kendilerine ait toprakları olmayan ve bu nedenle geçim araçlarını satın almak için emek işgüçlerini satmak zorunda kalan tarım proleterleri;

– ya yetersiz toprağı olan,bu nedenle emek güçlerinin bir kısmını satmaya, başkalarından toprak kiralamaya ya da küçük ticaretle uğraşmaya zorlanan yarı mülk sahibi köylülerya da yoksul köylüler olan kırsal yarı proletarya; başka bir deyişle küçük bir toprağı olan ve ek ürünler yetiştiren, emek gücünün bir kısmını satan ve yerel tefecilerden borç alan yarıcı-köylüler.

Kırsal küçük burjuvazi, yani istikrarsız bir konumdaki toprak sahibi köylü;

– Ya zengin, toprak sahibi olan fakat kapitalist işletmeye(çalıştırdığı tarım işçilerinin doğrudan sömürülmesine) direkt dahil olan kapitalist çiftçiler, yarıcı-çiftçiler ya da yarıcı çiftçilerden topladığı kirayla yaşayan kapitalist rantiyeci toprak sahibi kulaklar gibi kapitalist sınıfa mensup kır burjuvazisi.

Bu farklı tarım sınıfları, keskin biçimde farklı ekonomik çıkarlara sahiptir. Çiftçilerin protestolarını analiz ederken, hangi sınıf çıkarlarının kitle hareketi tarafından ileri sürülen taleplere karşılık geldiğini belirlemeliyiz.

İlk olarak, Hindistan’ın tarımsal sınıf yapısını anlamalıyız. 263 milyonluk toplam kırsal nüfusun yaklaşık % 56’sı toprağı olmayan ve geçimlerini sadece aldığı ücretle sağlayan tarım işçileridir. Geriye kalan yüzde 44 ise toprak sahibi köylülerdir, ki bunların yüzde 67’si bir hektardan daha az toprağa sahiptir. Bu da şu anlama gelir:

(1) ürettikleri tüm tarımsal ürünleri kendilerinin tükettiği, yani piyasada satmadıkları;

(2) geçim araçlarının büyük bir kısmını ücretle satın aldıkları, yani net gıda alıcısı oldukları;

(3) arazilerini ekip biçmek için gerekli olan üretim araçlarını satın almak üzere zengin çiftçilerden ve kulaklardan alınan tefeci borçlarına bağımlı oldukları. Yüksek faiz, yetersiz toprak ve düşük üretkenlik kombinasyonu, toprak alacaklının eline geçene ve onlar proleterleşene kadar köylünün borçlarını sürekli artırmak için biraraya gelirler.

Punjablı Sih çiftçilerin Delhi’ye türbanlar içinde yürüyen görüntüleri, bu protestocu çiftçilerin aslında sadece geri kalmış bir yerde yaşamaya çalışan mütevazı ve asil köylüler olmadıklarını, aksine, aslında protestolarda büyük ölçüde bulunmayanları (ücretli tarım işçileri, yoksul köylüler ve alt-orta köylüler) avlayan varlıklı kapitalist çiftçiler, rantiye sahipleri, tefeciler ve aracılar olduklarını muhtemelen idrak edemeyen ABD “sol” seyircilerin saf hayallerini ele geçirdi.

Gerçekte, (Modi hükümetinin kaldırmaya çalıştığı -çn) MSP (Asgari Destek Fiyatı) belirli bölgelerdeki azınlık varlıklı çiftçilere fayda sağlamaktadır. Yeni Delhi’deki Bölgesel Kalkınma Çalışmaları Merkezi ve Ulusal Kamu Maliyesi Enstitüsü tarafından yapılan araştırmalara göre, çoğu küçük çiftçinin, hem depolama maliyetleri hem de nakliye maliyetlerinin fahiş yüksekliği nedeniyle, devlet temsilcilerinin Asgari Destek Fiyatı’ndan ürün satın aldığı pazarlara erişimi yoktur.

Ocak 2015 Shanta Kumar Komitesi raporu, tarımsal hanelerin % 5,8’inden azının bir devlet satın alma kurumuna öğütülmemiş pirinç veya buğday sattığını belirledi…

Zengin köylülerin ve kulakların aksine, küçük çiftçiler fazla mahsullerini MSP’nin çok altında fiyatlara satıyorlar.

MSP’nin etkinliği bölgeden bölgeye de büyük ölçüde değişiyor. Times of India’ya göre, “Pencap’ta çeltik yetiştiricilerinin % 95’inden fazlası MSP’den yararlanırken, U.Pradesh’de çiftçilerin yalnızca % 3,6’sı yararlanıyor.” Sonuçta “[ülke çapında] çeltik yetiştiricilerinin yalnızca % 12’si MSP’deki tedarikten yararlanıyor.

“Pencap ve Haryana gibi eyaletler, mahsulleri hükümet alıcılarına taşımak için yeterli altyapıya sahip. Ancak Reuters’e göre, Bihar gibi daha fakir eyaletlerde, hükümet satın alımları eyaletin toplam üretiminin % 2’sinden azını üretiyor ve çiftçiler ürünlerini MSP’nin % 25-35 altında satıyor.

Hindistan’ın MSP’ye erişimi olmayan en fakir çiftçileri, ürünlerini devlet pazarlarına taşıma imkanına sahip olan daha zengin komşularına indirimli fiyatlarla satmak zorunda kalıyor, ki bu zengin komşular bu ürünleri Asgari Destek Fiyatından tekrar satmaktadır.

Bu asalak aracılar, hem MSP alımlarını sübvanse eden vergi mükelleflerinden hem de ürünlerini yeniden sattıkları yoksul çiftçilerden kâr ediyor. Bu aynı zengin çiftçiler, fakir komşularına sık sık yıkıcı kredi verme uygulamalarıyla da meşgul olurlar ve onları daha da kuruturlar.

İşte protesto edilen üç yasa tasarısından ilk ikisi, bu kırsal aracıların tekelini ortadan kaldıracak.

Dahası, tüm işçilerin ve tarımsal üreticilerin büyük çoğunluğunun geçimlik gıda maddelerini ücret karşılığı alıyor oluşu, MSP artışlarının onları olumsuz etkileyeceği anlamına gelir – Neden? Yiyecek ne kadar pahalıysa, ücretler üzerinde o kadar yukarı yönlü baskı uygulanır. Bu nedenle, MSP doğrudan temel mahsullerin fiyat artışlarıyla ilişkili olduğundan, o zaman – diğer her şey eşit olduğunda – MSP fiyat artışı, reel ücretlerde bir düşüş anlamına gelir.

Gelirlerini desteklemek için küçük bir toprağı kiralayan veya sahibi olan çiftçiler, mahsullerinden elde ettiklerinden daha fazla parayı gıdaya harcıyorlar. Daha yüksek tahıl fiyatları, bu çiftçilere fayda sağlamaktan çok zarar veriyor.

Daha yüksek gıda fiyatları nihayetinde daha yüksek ücretlere yol açma eğiliminde olacaksa da, bu süreç uzun süreli ve sancılı bir süreçtir: Ücretler gıda fiyatlarına hemen tepki vermediği için, işçi sınıfı yüksek gıda fiyatları tarafından sıkıştırılacak ve yakın vadede sıkıntı yaşayacaktır.

Fiyat artışları ile reel ücret düşüşleri arasındaki doğrudan ilişki, devrimci işçi sınıfının üçüncü tarım yasasına karşı çıkması gerektiği anlamına gelir: İstifçilik, temel malların fiyatlarını yükseltir ve ücretler üzerinde yukarı doğru baskı oluşturur.

MSP üzerindeki mücadele, kırsal burjuvaziyi büyük tekelci sermayeye karşı koyan, tamamen burjuvaziye dahil olan bir ekonomik ve siyasi iktidar mücadelesidir. Tarım burjuvazisi, ürünleri için yüksek fiyatları korumakla ilgilenirken, büyük tekelci burjuvazi, uygun gördükleri şekilde kullanabilecekleri bir araç istiyor: Ürünlerin pazarlanması ve perakende ticaretinde yer aldıkları sürece, daha yüksek fiyatlara ilgi duyuyorlar. Ancak diğer yandan fiyatların çok da yükselmesini istemiyorlar, çünkü bu ücretler üzerinde yüksek baskıya neden olabilir.

Ayrıca, MSP tarafından oluşturulan nispeten yüksek kâr oranı, tarım dışı sektörlerden tarım sektörüne bir değer transferi olması gerektiği anlamına gelir. Bu, sanayi burjuvazisinin çıkarlarına daha da zarar verir.

Bu çatışmanın dışında, Hint toplumundaki çeşitli sosyal güçlere karşılık gelen hangi siyasi pozisyonlar ortaya çıktı? Modi hükümetinin desteğiyle büyük tekelci sermaye, MSP’yi ortadan kaldırmak istiyor.

Çeşitli çiftçi derneklerinde örgütlenen zengin çiftçiler ve kulaklar MSP’yi sürdürmek istiyor. Küçük-burjuva liberal reformcular, MSP’ye erişimin tüm Hintli çiftçilere genişletilmesi için politika önerileri hazırlıyor.

Kendi fantezilerinde gerçekliği çözme kapasitesini sürekli olarak kanıtlayan şaşkın küçük-burjuva sol, zengin çiftçi talepleri, yoksul köylü talepleri ve işçi talepleri arasında ayrım yapamıyor. Son olarak, devrimci işçi sınıfı ve dostları gerici bir talep olarak MSP’ye karşı çıkıyor.

Zengin çiftçi ve kulakların bir kısmı “mazdoor-kisan” (“işçi-köylü”) dayanışması çağrısında bulundu. Ancak, çıkarları birbirine zıt olan iki sınıf arasında gerçek dayanışma imkansızdır. Böyle bir ittifak hangi somut temelde oluşturulabilir?

Zengin çiftçiler ve kulaklar, yoksul çiftçilerin ve işçilerin, yarıcı çiftçiliğin yasaklanması veya tarım işçilerine 8 saatlik iş günü, asgari ücret ve sosyal güvenlik dahil olmak üzere emeğin korunması taleplerini asla desteklemeyecekler.

Devrimci güçler, hem zengin çiftçilerden hem de büyük tekelci burjuvaziden kendisini ayıran, bağımsız bir işçi sınıfı tavrı oluşturmalıdır. Özellikle, yoksul çiftçilerin ve tarımsal ücretli emekçilerin ulusal bir istihdam garantisi (NEGA) ve çalışma yasasının tarım işçilerini kapsayacak şekilde genişletilmesine dair bağımsız taleplerini destekliyoruz.

MSP sübvansiyonları, kırsal kesimden zengin çiftçileri, kulakları ve aracıları desteklemek için değil, verimlilik artışlarına ve tarımsal altyapıya yatırılmalıdır. Üçüncü yasayı, işçi sınıfına cepheden bir saldırı olduğu için kesinlikle reddediyoruz.

Diğer iki yasanın Hindistan’ın işçi sınıfı ve emekçi kitleleri için hiçbir önemi yoktur. Hindistan’daki ve diğer ülkelerdeki devrimciler, sınıf düşmanlarımız tarafından araçsallaştırılmamıza izin vermek yerine, işçi sınıfının ve onun müttefiklerinin devrim çizgisindeki çıkarlarına hizmet eden talepler öne sürmelidir.

Kaynak: https://maydaystudentorganization.com/

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu