EmekGüncel

ÇAYKUR için yeni iddia: 6 fabrikada üretim duracak

ÇAYKUR’un Katarlılara satıldığı veya ipotek edildiği yönündeki iddialar, kurum tarafından yapılan yazılı açıklamada yalanlanmasının hemen ardından bu kez de ÇAYKUR’un gelecek yıl 6 fabrikasını kapatacağı iddia edildi. Yaş çay üretiminde gelecek yıl hükümetin aldığı kararla zorunlu olarak organik gübre kullanımına geçilecek. Organik gübre kullanımına geçilmesiyle birlikte yaş çay üretiminde yüzde 30 ile yüzde 60 arasında ürün kaybı olacağı tahmin ediliyor. Bu da devlet, çay üreticisini yeni çay alanları oluşturmak için desteklemez veya üreticiler için yeni çay alanları oluşturmazsa, organik gübre kullanımından doğacak ürün kaybının telafi edilemeyecek boyutlarda olacağı anlamına geliyor.

 

Türkiye çay ithal edecek

Eğer yeterli alanda çay ekimi yapılmazsa Türkiye, yılda 100 bin ton kuru çay ithal eder duruma gelecek. Ayrıca üretecek yaş çay bulamayacak ve yaş çay alımı düşecek olan ÇAYKUR’un da günlük 350 ton yaş çay işleme kapasitesine sahip 6 fabrikası kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.

 

‘İddialar doğru’

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, yaş çay taban fiyatı ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Toplantıda kendisine 6 fabrikanın kapanma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu yönündeki iddiaların sorulması üzerine Paliç, kendilerinin de bu konuda tedirgin olduğunu ve iddiaların doğru olabileceğini kaydetti. Paliç, “Yaş çay üretiminde zorunlu organik gübre kullanımına geçilmesiyle yaş çayda yüzde 60’a yakın ürün kaybı yaşanacağı kesin. Bunu defalarca ÇAYKUR Genel Müdürü ile ÇAYKUR yetkililerine söyledik” dedi.

Ayrıca, bu yıl yaş çay sezonunda kademeli, gelecek yıl ise tüm bölgede uygulamaya girecek olan zorunlu organik gübre kullanımı bir yıl ertelenerek, Bakanlar Kurulu kararı ile organik çay tarımına geçiş 15 Ekim 2017 olarak belirlenmiş ve zorunlu organik gübre kullanımı 2018 yılına ertelenmişti.

 

Kaynak: Gazete ŞÛJIN

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu