GüncelManşet

Çay Taban Fiyatı Açıklandı

H.Merkezi:  Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 212 bin çay üreticisini ilgilendiren 2017 yılı yaş çay fiyatı bugün ÇAYKUR Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 2017 yılı yaş çay alım fiyatının 2 liraya çıkarıldığını, 13 kuruş destekleme primi eklendiğinde de üreticinin eline 2,13 lira geçeceğini açıkladı. Çelik, ÇAYKUR Genel Müdürlüğünde düzenlenen, 2017 Yılı Yaş Çay Alım Kampanyası açılış töreninde yaptığı konuşmada, 3 Mayıs’ta ÇAYKUR’un yaş çay alımına başladığını, çay fiyatının özenle hazırlandığını iddia ederek şöyle konuştu:”Geçtiğimiz yıl yaş çay alım kilogram fiyatı 1,77 liraydı. 13 kuruş prim 1 lira 90 kuruşa çay alımını gerçekleştirdik. Bu alımı geçtiğimiz yıl gerçekleştirdik. Toplam 168,4 milyon lira yaş çay primi ödeme yaptık. 1,2 milyar lira çay alım fiyatı, 145 milyon lira budama tazminatı ödedik. 2,2 milyon lira mazot ve gübre desteği olmak üzere geçtiğimiz yıl çay üreticisine 1,5 milyar lira ödeme yapıldığını ifade etmek istiyorum. Helalühoş olsun.”

Bu yıl için de üreticiyi tatmin edecek bir çalışma yaptıklarını savunan Çelik, “2017 yılında çay kilogram alım fiyatı 2 lira artı 13 kuruş prim ile 2 lira 13 kuruş. Hayırlı uğurlu olsun.” dedi.

 

Çay-Sen: “Taban fiyatın 2,50 Olmalı”

Bakanlığın ilan ettiği çay alım fiyatına ilişkin bir açıklama yapan Çay-Sen zammın üreticinin giderlerini karşılamadığını ve taban fiyatın 2,50 olması gerektiği söyledi.

Çay-Sen açıklamasında devletin uyguladığı kota ile üreticiyi özel şirketlere mecbur bıraktığını belirtti. Açıklanan fiyatın tavan fiyat işlevi görmekte olduğunu vurgulayan sendika bu sistemin üreticiden değil çay şirketlerinden yana olduğunu dile getirdi:

 “Taban fiyat 2 lira 50 kuruş, destekleme ile birlikte totalde 2 lira 63 kuruş olması karşılığında, üreticinin asgari beklentilerini ancak karşılayabilirdi” diyen Çay Sen’in, açıklamasının son kısmı ise şöyle: “Üreticiyi buna mecbur eden devletin uyguladığı tarım politikalarıdır. Çayda devlet, kendi alımına kota uygulamaktadır. Yani neredeyse üreticinin yarı çayını almakta, kalan yarısını ise nereye satarsan sat demektedir. Bu üreticinin, tefecilerin, fırsatçıların eline bırakılması demektir.”

Ülkemizde yıllık ortalama 1 milyon 250 bin ton yaş çay üretimi yapılıyor. Devletin uyguladığı kota nedeniyle ÇAYKUR üretilen yaş çayın yarısını satın alıyor. Çiftçi üretilen yaş çayın yarısını özel çay şirketlerine zorunlu olarak satıyor.     

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu